Når du passer på dine vinduer, forlænger du deres holdbarhed – hvilket er godt for både miljøet og pengepungen. I denne blog deler jeg tips til at vedligeholde dine vinduer – om de er nye eller af ældre dato.
Sådan forlænger du levetiden på dine vinduer
Om du lige har fået nye vinduer, eller du har gamle vinduer, skal de rengøres og eventuelt renoveres hvert år for at forlænge deres levetid mest muligt.
Det er ikke kun bæredygtigt at passe på dine vinduer, men også praktisk, hvis de skal holde tæt og fungere optimalt.
Hvis du vedligeholder vinduerne fra starten, er det minimalt, hvor meget tid du skal bruge på det. Gør du derimod ingenting i 10 år, kan opgaven blive langt større, da der kan opstå skader, som kræver omfattende udbedring.
Som nævnt tidligere, uanset om du lige har fået udskiftet vinduer af os eller din tømrer, eller om du har ældre vinduer, kan du bruge vores råd her.
God læsning!
Ser du disse 6 tegn på dine vinduer – er det tid til handling
- Rammer og/eller karme er rådne
- Glas sidder løst
- Der trækker kold luft ind (stearinlys blafrer)
- Varmen suser ud (og fuglene jubler udenfor om vinteren)
- Dug på ruderne
- Vækst af giftig skimmelsvamp på indersiden
Kan du genkende nogle af disse udfordringer, så har du nok trukket “opgaven” lidt for længe. På med arbejdshandskerne og gå vores guide igennem, og du har forlænget vinduernes levetid.
Disse 6 områder på vinduerne skal du vedligeholde
- Fjern blade, edderkopper, olierester mellem karme og rammer og vask af
- Smør hængsler og greb med olie
- Smør gummilister med silikone
- Mal, hvor malingen er skallet af
- Tjek at fuger er tætte, så vand ikke trænger ind
- Udskift bundglaslisten hvis den er rådden – og mal den igen
Ekstra tip ved TRÆ/ALU vinduer
Aluminiumskapslen på ydersiden af TRÆ/ALU vinduer kan med fordel smøres med voks.
Vi gennemgår hvert punkt i detaljer nedenfor med fotos. Men først et lille bonustip for at gøre opgaven mere hyggelig og mindre en pligt.
Del oplevelsen med hele familien (og naboerne)
Gør vinduespleje til en fælles aktivitet sammen med familien eller naboerne. Det kan blive en sjov dag med fokus på at passe på både hjemmet og naturen. Når vi involverer børnene, lærer de også, hvor vigtigt det er at tage ansvar og passe på jeres ting – og miljøet.
… og så er vi kommet frem til de konkrete råd om, hvordan du vedligeholder dine vinduer
1. Generel afvaskning for blade, edderkopper, olierester m.v.

Rammerne er et yndlingssted for edderkopper og generel snavs.
En gange om året bør du vaske mellem rammer og karme.
Lav en blanding af lunkent vand og en mild, miljømærket sæbe. Undgå skrappe kemikalier, som kan skade både rammerne og miljøet.
Brug en ren klud til at tørre sæberester af. Skyl rammerne med en spand rent vand og tør efter med en tør klud for at undgå vandmærker.
2. Smøring af hængsler med olie

Når et vindue binder, skyldes det ofte, at det ikke er blevet smurt i mange år. Heldigvis er det en nem opgave. På kort tid kan du forlænge levetiden på dine vinduer betydeligt.
Hvis vinduerne ikke smøres, kan de sætte sig skævt i rammen. Det betyder, at vinduet slides hurtigt op, især hvis det åbnes og lukkes ofte.
Du skal blot påføre et par dråber olie, mens du forsigtigt bevæger rammen frem og tilbage.
Vi bruger selv VD-40 olie og husk nogle dråber er nok.

3. Smøring af tætningslister og glasbånd med silikone

Smøring af tætningslister (gummilisterne) på rammer og karme
Hold dine tætningslister og glasbånd sunde og miljøvenlige med enkel pleje! For at sikre, at de fungerer optimalt og bidrager til et tæt og energibesparende hjem, skal de holdes rene og fri for snavs. En let aftørring med en klud opvredet i lunkent vand og et mildt, miljøvenligt rengøringsmiddel én gang om året er nok.

For ekstra beskyttelse og længere levetid kan du smøre dem med en silikonestift. Det kan også være med pensel eller spray. Det mindsker friktionen og hjælper med at bevare deres elastik og effektivitet. Husk også at kontrollere, om de sidder korrekt, så dit hjem forbliver tæt og energibesparende – en lille indsats med stor effekt for både miljøet og økonomien!
4. Maling af områder, hvor malingen er skallet af

Træet på vinduerne skal modstå meget sol, sne og regn, så det Det kan ikke undgås at maling skaller af over tid, og det skal males igen.
Når du vedligeholder karme og rammer, skal du starte med at skrabe den gamle maling af.
Herefter maler du med mindst 2-3 lag maling. Hvis du vedligeholder hvert år, skal du kun gå det efter og tjekke for utætheder i malingen.
Vi anbefaler, at du spørger en maler omkring valg af maling og evt. grundmaling.
Skrab af først, tag foto og medbring til maler, så får du bedst mulig rådgivning.
5 . Tjek fuger for at sikre, at de er tætte

Som du også kan se på billeder herover, er fugen faldet ud. Det betyder, at der kan trænge vand ind i konstruktionen bag vinduet, og der kan komme råd.
Det kan blive en dyr omgang at renovere, så vær særlig obs. på dette.
Her kan du se en fuge, der er lavet af et professionelt fugefirma.

Du kan med fordel få et professionel fugefirma ud og klare opgaven, så er du sikret, at det er korrekt fuget, og der er garanti på opgaven. Det er et forholdsvist prisvenlig håndværk.
Hvis du vil have tilbud skal de bruge disse 3 oplysninger for at give tilbud:
- Antal meter (rundet op til hele meter)
- Ønskede farve på gummifugen
- Om der skal bruges stige/stillads
Fotos er altid godt at sende med.
6. Udskiftning af bundglaslister

Glaslister er monteret rundt om ruden for at fastholde den til vinduesrammen.
Den liste, der er placeret i bunden, kaldes bundglaslisten og er enten lavet af træ eller aluminium. Hvis den er af træ, skal du være særligt opmærksom, da den kan rådne hurtigere end de andre dele af vinduet.
Bundglaslistens helt særlige funktion er at lede vand væk fra vinduet og facaden. Derfor er den særligt udsat for regn og kan hurtigt begynde at rådne, hvis den ikke vedligeholdes ordentligt – for eksempel ved at blive tætnet med maling.
Gennemgå bundglaslisterne hvert år, og påfør maling eller dup maling på områder, hvor der er “brud” i den eksisterende maling, så vandet ikke kan trænge ind. Hvis bundglaslisterne er i meget dårlig stand, kan du enten selv skifte dem eller få hjælp fra en tømrer.
God arbejdslyst – og tænk på at du forlænger levetiden med mange år, ved at vedligeholde dine vinduer og døre.
Få et uforpligtende tilbud på nye vinduer og døre
Ønsker du tilbud på nye vinduer og døre, fordi du vil energioptimere til 3-lags glas og evt. bruge dit håndværkerfradrag til projektet, kommer jeg og Allan gerne ud og giver et uforpligtende tilbud på opgaven.
Læs mere her om vores udskiftning af vinduer og døre.
Vær OBS. på at vi arbejder i Hornbæk, Ålsgårde, Dronningmølle, Fredensborg, Espergærde, Humlebæk, Nivå, Kokkedal, Hørsholm, Tikøb og omegn af disse byer.